Home » Welkom bij MAAT » MAAT Adviseurs » Nieuwsbrief MAAT Adviseurs » Nieuwsbrief Najaar 2015 » Zonder T-rijbewijs geen dekking voor schade

Zonder T-rijbewijs geen dekking voor schade

De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het T-rijbewijs geeft aan of de bestuurder wettelijk bevoegd is om het verzekerde object te bedienen. Dit is van belang voor de dekking op uw verzekeringspolis. Heeft een bestuurder geen T-rijbewijs? Dan is er geen dekking als hij schade veroorzaakt op de openbare weg.

Bestuurders of machinisten moeten tractor certificaat omzetten of bijschrijven op het rijbewijs
Er zijn vier situaties die bepalen wat u moet doen:
1. U heeft een certificaat van vakbekwaamheid. Het T-rijbewijs vervangt het huidige certificaat van vakbekwaamheid. Dit certificaat was voor jongeren vanaf 16 jaar die met een tractor betaalde arbeid verrichtten. Heeft u zo’n certificaat, dan kan dit binnen 1 jaar omgezet worden naar een T-rijbewijs bij uw gemeente (hieraan zijn kosten verbonden).

2. U heeft geen certificaat van vakbekwaamheid en geen rijbewijs B Vanaf 18-jarige leeftijd was het, in de oude situatie, niet verplicht over een certificaat van vakbekwaamheid te beschikken. Nu is per 1 juli 2015 een T-rijbewijs verplicht vanaf 16-jarige leeftijd. Het theorie-examen mag vanaf 15,5 jaar worden afgelegd.

3. U heeft een rijbewijs B. Als u een rijbewijs B heeft (gehaald voor 1 juli 2015), dan kunt u tot 1 juli 2025 categorie T bij laten schrijven op uw rijbewijs.

4. U gaat een rijbewijs C halen Toekomstige houders van een rijbewijs C (vrachtwagen) mogen per 1 juli 2015 ook een LBT en MMBS besturen. De categorie T wordt dan automatisch bijgeschreven. Heeft u nog vragen? Op de site van de overheid link: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2015/01/30/vraag-en-antwoord-t-rijbewijs.html vindt u meer informatie.

Heeft u nog vragen?
Belt of mailt u dan gerust. Wij zijn bereikbaar via 0318 – 596 496 of per mail via info@maat.nl.